İSTANBUL / BAŞAKŞEHİR - Oyakkent İlkokulu

MÜFREDATTA E GÜVENLİK

OYAKKENT İLKOKULU

MÜFREDATTA e- GÜVENLİK

Okulumuzda e- güvenlik politikamıza uygun olarak yapılan çalışmaların yanı sıra müfredatta e-güvenlik ile ilgili çalışmaları aşağıdaki gibidir.

1. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Kazanımları

HB.1.4. Güvenli Hayat

HB.1.4.1. Okulda ve evde güvenlik kurallarına uyar.

HB.1.4.6. Teknolojik  araç ve gereçleri güvenli bir şekilde kullanır.

2. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Kazanımları

HB.2.4. Güvenli Hayat

HB.2.4.5.Teknolojik araç ve gereçleri güvenli bir şekilde kullanımı konusunda duyarlı olur.

3. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Kazanımları

HB.3.4. Güvenli Hayat

HB.3.4.5.  Güvenliğini tehdit eden bir lişi olduğunda ne yapacağını bilir ve kimlerden yardım isteyeceğini açıklar.

HB.3.4.5.6. Günlük yaşamda güvenliğini tehdit edecek bir durumla karşılaştığında neler yapabileceğine örnekler verir.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Kazanımları

4. Öğrenme Alanı Bilim, Teknoloji ve Toplum Kazanımları

SB.4.4.. Çevresindeki teknolojik ürünleri, kullanım alanlarına göre sınıflandırır.

SB.4.4.2. Teknolojik ürünleri geçmişteki ve bugünkü kullanımlarını karşılaştırır.

SB.4.4.3. Kullandığı Teknolojik ürünlerin mucitlerini ve ürünlerin zaman içerisindeki gelişimin araştırır.

SB.4.4.4. Çevresindeki İhtiyaçlardan yola çıkarak kendine özgü ürünler tasarlamaya yönelik fikirler geliştirir.

SB.4.4.5. Teknolojik ürünleri kendisine, başkalarına ve doğaya zarar vermeden kullanır.

Sınıf Rehberlik Programı Kazanımları

1. Sınıf Kazanımları

Bilişim teknolojilerinin kullanım amaçlarını fark eder.

2. Sınıf Kazanımları

Bilişim teknolojilerini kullanmanın yaşamına katkılarını açıklar.

3. Sınıf Kazanımları

Olağan dışı durumlarda nasıl hareket etmesi gerektiğini örneklerle açıklar.

4. Sınıf kazanımları

Bilişim teknolojileri kullanımında kendini yönetir.

Kişisel hakların korunması ve kişisel güvenliğin sağlanması için yönergeleri izler.

Bilgi kaynaklarının güvenilirliğini sorgular.

Sınıf rehberliklerinin yanı sıra Okul Rehberlik planı çerçevesinde Bakanlığımızın genel hedefleri arasında yer alan Bilinçli Teknoloji Kullanımı konusunda öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik çalışmalar Okul Rehber Öğretmeni tarafından yapılmaktadır.

Bakanlığımızın yayınlamış olduğu 2023 Vizyonunda da görüldüğü gibi güvenli internet kullanımı okul programlarımızın içinde yer almış ve geliştirilmeye devam edecektir.

2023 Eğitim Vizyonunda;

• İlkokul derslerinin kazanımı hâline getirilmiş olan güvenli internet, siber güvenlik, siber zorbalık ve veri güvenliği gibi kavramların izleme ve değerlendirme çalışmalarıyla erişi ve edinimleri takip edilecek, gerekli iyileştirmeler yapılacağı,

• çocuklarımızın bilişim teknolojilerini çevrimiçi ve çevrimdışı ortamlarda "üretim", "sorunlara çözüm geliştirme" ve "hayallerini hayata geçirme" aracı olarak kullanmaları,

• farklı aktör ve kurumların katılımıyla, dijital eğitim ve öğretim içeriği geliştirme ekosistemi oluşturulacağı,

• çocuklarımıza sertifikaya dayalı bilişim ve iş dünyasına ilişkin yeterlilikler kazandırılacağı,

• dijital becerilerin gelişmesi için içerik geliştirileceği ve öğretmen eğitimi yapılacağı,

• dijital içerikleri etkin olarak kullanma ve geliştirme kültürü edinmiş lider öğretmenler yetiştirilerek, bu kültürün okullarda yaygınlaşmasının sağlanacağı,

• çocukların izleme ve değerlendirmesinde e-portfolyo temelli bir gelişim izleme raporu kullanılacağı,

• ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde, okulda ve okul dışında öğrenciye, öğretmene, eğitim yöneticilerine, kamuya, müfredata, eğitsel içeriğe vb. yönelik yapılacak çalışmalarla kodlama, 3D tasarım, elektronik tasarım benzeri bilişimle üretim becerilerinin öğrenme süreçlerine entegrasyonu sağlanacağı belirtilmiştir.

Kaynaklar

Yayın: 26.02.2024 - Güncelleme: 26.02.2024 22:32 - Görüntülenme: 73